Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

”Kristityt, vaikuttakaa eri puolueissa”

 

Poliitikkojen on maallistuneessa Euroopassa kuunneltava kirkkoja. Ruotsalainen valtiotieteilijä Magnus Hagevi toteaa, että uskonto on läsnä politiikassa, vaikkei korkeimpiin voimiin uskoisikaan.

Dosentti Magnus Hagevi on tullut siihen tulokseen, että uskonnolla on vaikutusta poliittiseen käyttäytymiseen, vaikka monet väittävät, etteivät usko ja politiikka kuulu yhteen.
– Valtiotieteilijä ei usko Jumalaan, mutta kristittynä vastaan, että Jumala on kaikkialla, Magnus Hagevi vastaa kysymykseen, onko Jumala läsnä politiikassa.
– Maallistuneessa Euroopassa yksi trendi näyttäisi olevan, etteivät kirkot enää hyväksy sitä, että heidät sysätään syrjään, vaan ne ottavat yhä enemmän tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tämä pakottaa poliitikot ottamaan kirkot huomioon, Magnus Hagevi toteaa.
Valtiotieteen tohtori on perehtynyt erityisesti Ruotsin politiikan uskonnollisiin ulottuvuuksiin. Hagevi on Linnaeus-yliopiston dosentti ja toimii yliopiston perustaman Surveyinstituutin johtaja.
Ajatus kristikansan kokoamisesta yhteen puolueeseen ei ole Hagevin mielestä hyvä. Monet yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet poliitikot ovat jääneet jumiin pieniin puolueisiin, joissa heillä ei ole vaikutusvaltaa.
– Itse aktiivisena seurakuntalaisena näen tässä ongelman. Olisi parempi että kristityt toimisivat eri puolueissa ja vaikuttaisivat niissä, Magnus Hagevi sanoo.